Carnea nu mai e cancerigena daca e consumata cu cartofi


Daca e vara, e vremea gratarelor. Din pacate, insa, studiile recente au aratat ca acestea sunt potential cancerigene. Din fericire, o alta cercetare realizata in Australia vine cu o soloutie: consumata cu cartofi, carnea facuta pe gratar nu mai e cancerigena.

Mai precis, amidonul continut de cartofi anuleaza riscul de cancer pe care il presupune carnea rosie, au decoperit cercetatorii de la Universitatea Adelaide Flinders.

Acelasi amidon, care se pastreaza si in urma gatirii, este continut de fasole, banane verzi, orez si paste, relateaza ninemsn.com.au. Interesant este ca pastele si cartofii incalzite si apoi racite au si mai mult amidon, fiind cu atat mai benefice.

Recent, mai multe studii au aratat ca riscul de cancer colorectal creste pe masura ce consumam mai multa carne rosie. Iar acest amidon continut de cartofi are o actiune benefica tocmai asupra colonului.

Concluziile au fost trase in urma unui experiment, in cadrul caruia doua grupuri de rozatoare au fost hranite, pe de o parte doar cu carne rosie, celalalt grup primind si alimente bogate in amidon. Cand li s-a verificat colonul, s-a observat ca soarecii din grupa celor care consumasera amidon erau mai sanatosi, acesta nefiind afectat ca in cazul primei grupe.

Specialistii avertizeaza ca un consum mai mare de 500 de grame de carne rosie gatita (sau 700 - 750 de grame de carne rosie macra) pe saptamana deja creste riscul de cancer colorectal. In plus, tot ei avertizeaza sa reducem consumul de carne procesata, precum salamul, carnatii, sunca etc.

Sursa :www.ziare.com

Leave a Reply