Proprietatile marului



Cunoscut inca din Antichitate ca un fruct divin, marul a fost introdus in cultul adorarii unor zeitati. Pe parcursul timpului, el a ajuns sa fie unul dintre cele mai comune fructe, fiind prezent pe masa fiecaruia dintre noi. Marul este inzestrat cu o multitudine de insusiri: gust bun, aspect placut si substante nutritive foarte sanatoase.

Continutul redus de calorii si numeroasele fibre pe care le contine, fac ca marul sa reprezinte un adevarat izvor de sanatate si vitalitate. Datorita proprietatilor sale, acesta are un rol important in prevenirea unor probleme de sanatate si ajuta la prevenirea unor boli cauzate de scaderea imunitatii organismului.

Proprietati
Fibrele ce intra in componenta marului ajuta la reducerea colesterolului si la prevenirea unor boli cancerigene. Potasiul, un alt element continut de acest fruct, este un adjuvant in reglarea tensiunii arteriale, iar substantele nutritive antioxidante reduc riscurile aparitiei cancerului de colon si ficat. De asemenea, persoanele care consuma mere in mod regulat prezinta un risc mai scazut de imbolnavire de cancer la plamani. Sursa importanta de flavonoizi (alaturi de ceapa si ceai verde), marul are actiune antioxidanta, reusind sa reduca afectiunile cronice sau degenerative. Substantele continute de coaja ajuta la amplificarea actiunii vitaminei C asupra intregului organism.

Beneficii
Bogate in vitaminele A, B1, B2 si C, dar si in substante nutritive, precum magneziu, fosfor, fier si potasiu, merele au numeroase beneficii asupra sanatatii noastre. Astfel:

* reduc colesterolul;
* asigura un bun tranzit intestinal;
* previn bolile cardiovasculare;
* intaresc oasele;
* previn ateroscleroza;
* ajuta organismul sa inlature efectele poluarii si ale fumului de tigara din plamani;
* confera elasticitate si fermitate pielii;
* au efect exfoliant pentru ten;
* previn accidentele vasculare cerebrale;
* mentin glicemia la nivel normal;
* previn osteoporoza;
* scad riscul formarii calculilor urinari;
* inlatura obosela si starea de nervozitate;
* protejeaza impotriva radiatiilor ultraviolete;
* previn diareea si constipatia.

Atentie!
Spalati bine merele inainte de consum si aveti grija de unde le cumparati! Alegeti doar mere cultivate organic, deoarece, daca au fost stropite, ele pot retine pesticide. Aceste ingrasaminte pot afecta functiile ficatului si celulele sistemului nervos.
Indicatii terapeutice
Merele pot fi servite ca atare, coapte, fie sub forma de compot, jeleu sau sos. Pulpa sau sucul de mere au un efect antioxidant mai scazut decat fructul ca atare, deoarece substantele responsabile cu acest efect se gasesc mai ales in coaja fructului. Bine cunoscut este si otetul de mere. Acesta ajuta la mentinerea sanatatii, insa are rol important si in tratarea anumitor afectiuni:

* Combate reumatismul – se ia cate o lingura de otet de mere cu miere de trei ori pe zi, timp de trei luni (are efect antiinflamator asupra articulatiilor si cartilagiilor).
* Ajuta in curele de slabire – dimineata, pe stomacul gol, se bea un pahar de apa in care s-au dizolvat doua lingurite de otet de mere (stimuleaza pierderea in greutate).
* inlatura anemia – inainte de fiecare masa se ia o lingurita de otet de mere amestecat cu putina miere (stimuleaza pofta de mancare si ajuta la asimilarea fierului si a substantelor hranitoare din mancare).
* Combate migrenele – se maseaza fruntea si ceafa cu putin otet de mere sau se face o infuzie usoara.
* inlatura efectele indigestiei – se bea inainte si dupa masa cate un sfert de pahar de apa in care s-a diluat putin otet de mere.


Consumul unui mar pe zi ajuta la scaderea nivelului de colesterol si reduce riscul imbolnavirii de cancer la plamani.
Pectina din coaja marului inlatutra mirosul neplacut de ceapa sau usturoi.

Sursa: http://farmaciata.ro
Andreea Clucerescu
Consultant: Dr. Laura Margareta Bara
Consultant nutritie

Leave a Reply