Cu totii stim ca gustul capsunilor este delicios, dar sunt de asemenea si foarte hranitoare si ar trebui, in mod ideal, sa faca parte din dieta zilnica a oricarei persoane.
Va veti bucura de cateva dintre avantajele capsunilor, daca le consumati in mod regulat si partea buna este ca ele sunt unele dintre cele mai delicioase fructe.
Se recomanda de catre specialisti ca fiecare persoana sa consume cel putin 5 legume sau fructe proaspete zilnic, dar din nefericire, majoritatea oamenilor nu se apropie nici pe departe de aceasta cifra.
Adaugand la dieta dvs. capsuni proaspete, fie ele in salate, sosuri sau ca atare, ele reprezinta o cale minunata de a asigura organismului si sistemului imuntar intariri puternice.
Capsunile contin o gama larga de nutrienti, vitamina C fiind in topul acestora. Contine de asemenea si fitonutrienti si antioxidanti, care lupta impotriva radicalilor liberi. Aceste proprietati antioxidante se cred a fi legate de culoarea rosie stralucitoare a capsunilor.
Pe langa vitamina C, capsunile sunt si o excelenta sursa de vitamina K si mangan, precum si acid folic, potasiu, riboflavina, vitamina B5, vitamina B6, cupru, magneziu si acizi grasi omega-3.
Intrebuintarile capsunilor
Capsunile se afla printre cele mai complexe fructe proaspete. Din nefericire, sunt extrem de perisabile. Cumparati capsuni proaspete numai cu cateva zile inainte de momentul in care le consumati.
Atunci cand este sezonul lor acest lucru chiar nu va va crea probleme. Dar in celelalte perioade ale anului poate fi necesar sa cumparati capsuni congelate care isi pierd majoritatea proprietatilor nutritive, daca nu chiar pe toate.
La standul cu fructe alegeti numai capsunile durdulii, nemucegaite si de culoare rosu aprins. Spre deosebire de alte fructe, capsunile nu continua sa se coaca dupa ce sunt culese, deci fiti sigur ca le-ati ales pe cele mai coapte, cele mai rosii si acestea va vor delecta cu cel mai bun gust si cel mai mare nivel de nutrienti.
Multi considera ca o capsuna de marime medie este mai dulce si mai aromata decat una mare. Cand cumparati capsuni preambalate asigurati-va ca nu au fost ambalate prea strans, astfel incat sa riste sa fie zdrobite.
Capsunile sunt bogate in vitamine si minerale, putine calorii, dulci, usor de gasit si usor de preparat. Daca incercati sa slabiti, sa mancati sanatos, sau ambele, capsunile pot fi raspunsul la rugaciunile dvs. “dietetice”.
Capsunile sunt bogate in antioxidanti
Ati mai auzit acest lucru, dar o dieta bogata in legume si fructe va ajuta in combaterea bolilor cardiovasculare, cancerului si previn sau intarzie aparitia multor efecte ale imbatranirii.
Cercetatorii au descoperit ca nivelul ridicat de antioxidanti din capsuni poate ajuta la neutralizarea efectelor distructive ale radicalilor liberi din sistemul dvs., ajutand in acelasi timp organismul sa isi repare tesuturile, dandu-i acestuia un surplus de vitamina C.
Capsunile ajuta la combaterea bolilor de inima, infarcturilor si bolii Alzheimer
O portie de capsuni va asigura 210 mg de potasiu, un mineral care ajuta la reglarea electrolitilor din corp, diminuand riscul atacurilor de inima si infarcturilor.
Capsunile sunt de asemenea bogate si in esteri ai acidului folic, ingredienti cheie in producerea celulelor rosii ale sangelui si posibili adjuvanti in intarzierea instalarii bolii Alzheimer.
Capsunile sunt pline de vitamine si minerale
Preponderente sunt vitaminele B2, B5, B6, vitamina K, cupru si magneziu. Mai contin si acizi grasi omega-3. Toate acestea cu numai 45 de calorii per 7 capsuni de marime medie.
Si nu numai atat, dar fibrele din capsuni, cca 12% din DZR, ajuta la absorbtia nutrientilor, inhiba producerea colesterolului din ficat si ajuta la stabilizarea glucozei din sange.
Cea mai buna metoda de a consuma capsuni pentru sanatatea dvs.
Desi capsunile pot fi incluse in diverse salate, aperitive si deserturi, pentru a obtine cat mai multe beneficii de la ele incercati sa le consumati crude, nepreparate si fara adaosuri.
Deoarece contin doza zilnica recomandata de vitamina C cand sunt servite crude, incluzand cateva capsuni in portia de cereale de dimineata, va faceti un mare favor pentru talia dvs. la un cost extrem de scazut.
Mai mult decat un produs al verii, capsunile pot fi gasite in orice supermarket si piata in orice moment al anului.
Capsunile proaspete pot fi facute piure cu un blender si amestecate cu un iaurt simplu sau cu lapte degresat pentru a obtine o bautura racoritoare si sanatoasa.
Puteti sa mancati si capsuni taiate felii care au fost lasate la macerat cu un indulcitor artificial in caz ca doriti un desert racoritor.
Cea mai buna metoda sa pastrati capsunile
Cea mai buna metoda sa pastrati capsunile este prin scoaterea lor din punga in care le-ati cumparat si punerea intr-un vas incapator care se sigileaza cu un ambalaj de plastic.
Nu spalati capsunile inainte de refrigerare, expunerea la umezeala si apoi frig determinand aparitia mucegaiului.
Daca puteti, pastrati-le codita si frunzulitele pana in momentul cand sunteti gata sa le preparati. Capsunile sunt bune daca le consumati in timp de 4 zile de la cumparare, nu mai mult.
Desi tipurile moderne de capsuni sunt mai rezistente la lovituri, culturile locale sunt mai proaspete, mai putin lovite si mai aromate.
Capsunile sunt un regal pentru simturi, dar sunt si bune pt. dvs. Nu contin grasimi saturate, colesterol si sodium, sunt dulci intr-un mod natural si nu au calorii multe.
Adaugandu-le in alimentatia dvs. veti da startul unei diete echilibrate si sanatoase si mai ales nedureroase.
Sursa: http://www.medicina-naturista.ro